Симптоми харчового отруєння добре відомі всім, хто хоча би раз у житті страждав від цього нещастя: біль у животі, запаморочення, нудота, діарея та інші негаразди. Якою має бути перша допомога?

Перша допомога при отруєнні полягає в терміновому промиванні шлунку (1 чайна ложка соди на 1 л води) та прийомі адсорбентів, які повинні нейтралізувати дію отруйних речовин. До речі, адсорбенти можна застосовувати до промивання шлунку. Якщо своєчасно не вивести з організму мікроби і токсини, ускладнення загрожують порушенням роботи серцево-судинної системи і навіть смертю.
При отруєнні алкоголем, крім загальних заходів, потрібно забезпечити рясне пиття лужних розчинів, свіже повітря, спокій і тепло.
Що викликає харчове отруєння?
Більшість харчових отруєнь через вживання неякісних продуктів ( м’яса, риби, виробів з молока, яєць), або великої кількості алкоголю викликають три основні причини.
Бактерії
"Чемпіони" по небезпеці- кишкова паличка, Listeria і Salmonella. Причому сальмонелла винна у більшості серйозних випадків харчового отруєння. Щороку від зараження сальмонелою страждає дуже багато людей. Campylobacter і C. botulinum (ботулізм) - менш відомимі, але також потенційно смертельні бактерії, що можуть ховатися у нашій їжі.
Паразити
Харчове отруєння, викликане паразитами, наприклад, токсоплазмою, не таке поширене, але дуже небезпечне. Паразити протягом багатьох років можуть жити у травному тракті, проте, люди з ослабленою імунною системою і вагітні жінки ризикують серйозними побічними ефектами, якщо паразити потрапляють у кишечник.
Віруси
Норовірус, також відомий як вірус Norwalk, викликає більше 19 мільйонів випадків харчового отруєння щорічно. У рідкісних випадках це може бути смертельним результатом. Саповірус, ротавірус і Астровіруси приносять подібні симптоми, але вони менш поширені. Вірус гепатиту А є серйозним захворюванням, яке може передаватися через їжу.
Взагалі патогени можна зустріти майже в усіх харчових продуктах, але на етапі термальної обробки вони, зазвичай, гинуть. Тому деякі страви, наприклад, суші, тартар, карпачо, або устриці їсти дуже небезпечно.
Як діагностують харчове отруєння?
Лікар може діагностувати тип харчового отруєння на підставі симптомів. У важких випадках призначають аналізи крові, сечі, калу, а також тести на підозрілу їжу.
Схильніть до харчового отруєння
Вагітні жінки, ті, у кого пригнічена імунна система, люди похилого віку та діти піддаються більшому ризику, ніж інші.
Чистота, як відомо, запорука здоров'я. І тут мова йде не тільки про власну гігієну. Дослідження холодильників, працюючих за технологією no frost, виявило, що кількість шкідливих мікробів, які живуть у контейнерах для овочів та фруктів, у сотні разів перевищує норму. Тому власники техніки у будь-який момент можуть підхопити діарею або отримати серйозне харчове отруєння.
Для профілактики цих та інших захворювань медики радять частіше мити свій холодильник, особливо там, де зберігаються овочі та фрукти. Крім того, після використання мильного, або пінного розчину необхідно ретельно промити всі відділення чистою водою та протерти полички та шухлядки насухо.