Фестиваль пива, який стартує у березні в столиці туманного Альбіону - чудовий привід розповісти деякі цікавини про один з популярніших напоїв світу.

Наші предки-пивовари визнавали, що пиво просто необхідне для життєдіяльності людини. Сучасні вчені готові з ними погодитися. І перш за все, тому що в цьому напої містяться речовини, в яких всі ми маємо потребу - вода, цукориди, білки, біоенергетичні елементи. А вміст алкоголю в пиві доволі низький. Така концентрація дає антистресовий вплив, усилює кровообіг, знижує ризик серцевих захворювань. До речі, у XVIII та початку XIX століття ліки рекомендували приймати саме з пивом.
● Пиво добре вгамовує спрагу, що пояснюється змістом мінеральних речовин і вуглекислоти, що розширює капілярні судини слизистої оболонки органів травлення, чим сприяє більш швидкому надходженню рідини в кров.
● Протягом всієї історії пива в ньому відкривали нові цілющі властивості. Лікарі стародавніх шумерів рекомендували полоскати рот теплим пивом для лікування зубного болю.
● Пивом розтирали ноги після далекої дороги. «Втомленим з дороги пиво, трохи підігріте, до ніг прикласти - дуже укріплює». Робилася така процедура і коням на ніч, у заїжджому дворі. І наступного дня вони будуть швидшими та довше витримають. Розтиралися пивом при подагрі.
● Чеські лікарі вважали пиво надійним засобом від холери - і, дійсно, бацили в пивному розчині гинули за декілька хвилин. Рецепт мав історичне підтвердження - спустошливі епідемії холери майже ніколи не зачіпали працівників пивоварень. Точку зору видатних чеських професорів Глави і Томайера, що бачили в пиві ліки від холери підтримав берлінський професор Кох, що довів, що «в пиві бацили холери гинуть за декілька годин, і воно не дозволяє хворобі розвиватися».
● Папоротеве пиво вживали для хворої печінки.
● Майже всі автори старовинних книг про пиво рекомендують пити його навіть матерям що годують і немовлятам, з повною відповідальністю стверджуючи, що після материнського молока пиво - сама належна для дітей їжа.
● Наші предки знали, що пиво підвищує чоловічу потенцію, «достаток природного сім'я дає». Звичайно, не всі сучасні чоловіки досвідчені в цьому, але пиво люблять практично усі. Це і зрозуміло: пиво - смачний напій, і при цьому ще і цілющий.
● Похмільний синдром полегшує пиво, тільки те що видохлося. Лягаючи спати після бурхливих узливань, знайдіть в собі сили відкрити пляшку і поставити її у холодильник. Вранці вона врятує вас від неприємностей.
● Алкоголь, що міститься в пиві, сприяє виведенню холестерину з тканин і судин прямо в печінку, де він благополучно переробляється на складові частини, після чого швидко виводиться з організму. При цьому алкоголь перешкоджає виникненню нових холестеринових бляшок - він розщеплює і виводить жир, тим самим перешкоджаючи закупорці судин. Тому сучасні лікарі при атеросклерозі рекомендують щодня випивати півлітровий кухоль пива. Наші пращури не знали, що таке атеросклероз, тому що пиво споживали регулярно. При цьому відчували себе чудово і виглядали здоровими і в тверезості, і в хмелю.
● Взагалі, при підвищеному артеріальному тиску не можна споживати алкоголь. Проте, пиво - це виключення. В цьому напої алкоголю мало, тому він істотно не впливає на кров'яний тиск. Навіть навпаки - пиво дещо знижує тиск, оскільки напій розширює кровоносні судини. До речі, пиво - єдиний алкогольний напій, що містить хмільну гіркоту, яка активізує виділення шлункового соку та пригнічує небажану дію алкоголю.
● Пиво використовували при урологічних захворюваннях, допомагає пиво від ниркових хвороб і від хвороб сечового міхура, нормалізує процес сечовиділення. В середні століття пиво вживали для вигнання каміння з нирок. В пиві містяться кальцій і магній в співвідношенні 1:3. Саме в такому співвідношенні ці мінерали перешкоджають утворенню каміння не тільки в нирках, але і в жовчному міхурі.
● Пиво підвищує апетит і тренує серце, тому два-три кухлі пива в день - добрий спосіб забезпечити себе від таких захворювань, як серцева недостатність, інфаркт. та і від інших хвороб серцево-судинної системи. «Пий пивце - стане на серці легко!» - вважали наші пращури. І за серце не хапалися. Пиво душу молодило, а серце раділо всьому найпростішому. Тому, якщо бажаєте нерви заспокоїти, не вдавайтеся до антистресового зілля, а краще випийте пиво, і бажано свіжезваренного. При серцебитті рекомендується лавандове і гвоздикове пиво. Є думка, що в алкоголі присутній ліпопротеїн у високій концентрації або, як його ще називають, «добрий холестерин», який виконує важливу функцію очищення кровоносних судин від шкідливих відкладень. Американські учені прийшли до висновку, що у тих, хто вживає щодня одну-дві дози алкоголю (13,2 г спирти або 330 г пиво) знижується ризик серцевого нападу на п'ятдесят відсотків.
● Знаменитий лікар Парацельс (1493-1541 рр.) лікував пивом хвороби печінки і захворювання дихальних шляхів, причому для кожного захворювання рекомендувався особливий сорт. Він виписував тепле пиво, яке, на його думку, перетворювалося усередині людини в кров. При кашлі рекомендували пити пиво з шавлії, воно допомагало і від гудіння у вухах. Пиво полегшує нездужання при астмі і задусі, а також приносить здоровий і міцний сон. Існують народні рецепти для лікування простудних захворювань, використовуючи пиво. Наприклад, ложка меду на кухоль підігрітого пива - і простуду як рукою зніме. Існують і інші рецепти, всі вони на базі гарячого або підігрітого пива з додаванням яйця, а також гвоздики, кориці. Від ангіни добре допомагає наступний рецепт: Пити гаряче (але не пекуче) сусло протягом двох тижнів. Хворобу як рукою зніме. Більш того, після такої профілактики ангіна надовго залишить вас.
● Пиво містить рослинні і крохмальні з'єднання, які сприяють травленню і нормальному виділенню шлункового соку. Вермутове пиво призначали для лікування селезінки і шлунку. Пиво укріплює і розігріває шлунок. Особливо рекомендували пиво при недоїданні та розладах травлення. Але любителям хмельного напою варто пам'ятати, що внаслідок надмірного споживання пива з'являється не тільки пивний животик, а й метеоризм ( надмірне скупчення газів ) тому, що пиво містить дріжджі, які викликають процес бродіння в кишечнику.
● Пиво виводить з організму канцерогенні речовини і знижує ризик захворіти раком. Дослідження японських учених показали, що регулярне вживання пива здатно понизити ризик захворювання в 2-3 рази. Можливо, тому в останні десятиріччя пиво стало в Японії національним напоєм. До речі, абсолютно точно встановлено, що пиво виводить з організму солі алюмінію, а жодна інша рідина на це не здатна.
● Пиво прискорює обмін речовин в організмі, сприяє омолоджуванню кліток. Як показує досвід, люди, що регулярно вживають пиво (в помірних кількостях), старіють значно повільніше, ніж ті, хто пиво не п'є. Геронтологи вважають, що 1-2 кухлі пива в день уповільнюють старіння організму.
● В лазні пиво ллють на розжарене каміння. Це роблять тому що пивна пара дуже корисна, як для шкіри, роблячи її більш шовковистою, так і для всього організму. До речі, пивні ванни здатні відрегулювати потовиділення. Якщо ви сильно потієте, то додайте в теплу ванну пляшку пива і трохи полежте.
● Маски з пива вважалися панацеєю для старіючої шкіри. «Пиво здатне кров доброю робити і тілу надію давати, здорову шкіру або колір привабливий тілу додає». Жінки мазали собі груди пивною піною - таким чином шкіра ставала надзвичайно ніжною. А ось порада стародавніх медиків жінкам, у яких груди невеликі і плоски: «Пити пиво під час їжі і після, залишити верхову їзду, три рази на день ретельно масажувати груди з пивом». Курс лікування, як правило, давав прекрасні результати.
● Використовують пиво і в косметології. Різні маски і креми на його основі сприяють розгладженню зморшок. Наприклад, жовткова маска - яєчний жовток збивається в пиві, і суміш наноситься на обличчя.
#лікуваннязапорувдомашніхумовах #препаратотзапора #каклечитьзапор #быстроеслабительноепризапоре