Процес травлення залежить від багатьох причин. Одна з них - їжа, яку ми вживаємо. Наприклад, продукти, що підсилюють, або навпаки, пригнічують рухову активність кишок.

Продукти-стимулятори
Так, звичайний цукор та сіль, варення, мед, кислі плоди (слива, ківі, лимони і їх соки), мариновані та квашені овочі, питний йогурт, кефір, квас - все це стимулює перетравлення їжі у кишечнику через велику кількість органічних кислот. Продукти рослинного походження, багаті на клітковину, діють на кишечник так само, але при надмірному вживанні призводять до розрідження стільця. Найбільш "підступні" з них - висівки, бобові, горіхи, сухофрукти, хліб грубого помелу, крупи (перлова, ячна, пшенична, гречана), сирі овочі і фрукти. Жирні продукти (сметана, вершки, рослинне масло, жовтки яєць) при прийомі натщесерце також можуть викликати пронос.
Лікарі попереджують, що скорочення кишечника стимулюють також холодні напої та продукти - газована мінеральна вода, квас, морозиво, напої, борщ, холодець. Тому при запорах, або запаленні кишечника з проносами слід викреслити ці продукти з раціону.
Продукти, які уповільнюють роботу кишечника
При запаленні, що супроводжується діареєю, бажано приймати продукти з в'яжучими компонентами, які обволікають слизову оболонку, і вона стає менш схильною до подразнення. Це відвари і киселі з чорниці, айви, плодів черемхи, кизилу; міцний чай, какао на воді. Пригнічують перистальтику всі страви, які мають в'язку консистенцію - протерті каші та супи, киселі, желе і муси. Вони не викликають хімічного і механічного подразнення на стінки кишечника.
Відварна нежирна рибa і страви з відвареного рубленого м'яса (котлети, кнелі, суфле, м'ясне пюре) без шкіри також дуже корисні при запаленні.
З борошняних виробів рекомендується підсушений в духовці або тостері пшеничний хліб.
При запорах спеціалісти рекомендують не вживати свіжий білий хліб, випічку, кисломолочні та молочні продукти високої жирності, свинину, бараніну, жирну рибу, наваристі бульйони та супи, каву, какао, алкоголь, міцний чай, кисіль, гострі приправи (хрін, гірчиця, аджика) та жирні соуси на кшталт майонезу, консерви, копчене мясо, смажені яйця, гриби, а також овочі, які викликають бродіння в кишечнику - цибулю, редис, часник.
Читайте також: Про 4 важливі речі, які допоможуть працювати вашому шлунку краще дізнайтесь тут.
#norgalax #норгалакс #каклечитьзапорвдомашнихусловиях #какбыстродействуетноргалакс #чтоделатьпризапоре #норгалакскаквводить #запорприбеременности #какизбавитьсяотзапора #запорлечение #найкращийзасібвідзапору #якпозбутисязапорушвидковдомашніхумовах #небажаніпродуктипризапорі #норгалакспослеродов #норгалаксотзывыфорум