Лімфа для всього організму вважається слабою ланкою, але тільки не для тонкого кишечника. Тут вона у пошані! Дрібні лімфатичні судини зливаються в більший проток, куди надходять переварені жири, і не загрожують закупорці.
Цей великий проток носить назву грудної протоки, або проток thoracicus. Розповідь про нього можна почати так "Жив-був такий проток, який нам пояснив, чому корисний жир важливий, а поганий жир є поганим". Незабаром після прийому їжі тваринного походження в проток надходить величезна кількість жирових крапельок, і рідина в посудині з прозорою стає схожою на молоко. Тому протока також носить назву "чумацька грудна протока" - її мають не тільки жінки, чоловіки також.
Коли жири збираються в протоці, вміст від черевної порожнини через діафрагму і короткий відрізок вени надходить безпосередньо до серця. Високоякісна оливкова олія або дешевий рослинний жир для фритюрниці надходять безпосередньо до серця. На відміну від решти їжі, яка потрапляє до нашого організму, масла або рослинні жири не проходять фільтрацію в печінці.
Нейтралізація шкідливих речовин з ліпідної суміші може бути здійснена тільки за умови, що молекули жиру випадково потрапляють в кровоносне русло печінки. Оскільки через печінку, безумовно, проходить великий об'єм крові, ймовірність настання цього моменту відносно висока, проте, поки цього не сталося, наші серце і судини беззахисні перед впливом дешевих рослинних жирів.
Наскільки поганий жир може згубно позначатися на стані нашого організму, настільки корисні властивості має жир хороший. Хто не жалкує витратити більше, заплативши за якісну олію холодного віджиму типу Extra virgine, той інвестує в дійсно чудодійний бальзам для серця і судин.
Інформація для тих, хто бореться із зайвою вагою: оливкова олія здатна блокувати фермент, який відповідає за перетворення вуглеводів в молекули жиру.
В результаті різних досліджень було виявлено, що оливкова олія справді має чимало гарних властивостей: захищає від атеросклерозу, покращує мембрани клітин, ефективно діє в рамках профілактики хвороби Альцгеймера і макулодистрофії сітківки. Позитивний ефект від використання оливкової олії спостерігався при ревматоїдному артриті, а також з метою профілактики деяких видів онкологічних захворювань.
Оливкова олія є корисним продуктом не тільки для нашого організму, але і для бактерій, що мешкають в нашому кишечнику.
Вартість та сорт оливкової олії залежить насамперед від її жирності: чим менше жирність - тим краще і свіжіше на смак. Щодо інших властивостей, то варто знати, що олія повинна бути зеленого кольору і при вживанні залишати відчуття легкого першіння (через вміст дубильних речовин). Якщо для вас такий опис занадто абстрактний, просто спробуйте олію з різних пляшок, відмічених знаком якості, тоді нарешті ви відчуєте різницю.
Піддавати масло термічній обробці в процесі приготування їжі - не найкраща ідея, оскільки під впливом температури руйнуються багато корисних речовин. Розпечена пательня - чудове рішення для стейка або яйця, але не для жирних кислот рослинного походження, які під впливом температури зазнають хімічної модифікаціі. До речі, для смаження краще використовувати тверді масла, такі як вершкове або кокосове. Вони містять велику кількість не найкорисніших насичених жирних кислот, проте стійкі до дії температури.
Якісні рослинні олії не тільки не стабільні під впливом температури, але й здатні пов'язувати вільні радикали. А вільні радикали - це одна з причин різних порушень роботи нашого організму, оскільки вони не дуже люблять свободу і за своєю природою постійно бажають з ким-небудь об'єднатися: чіпляючись до стінок судин, шкіри обличчя, нервових клітин.
У результаті такої взаємодії руйнуються стінки судин, запускаються механізми старіння шкіри та розвиваються патології нервової системи. Рослинна олія має унікальну здатність знешкоджувати вільні радикали, пов'язуючи їх. Але водночас вона здатна пов'язувати також вільні радикали з повітря. Тому одразу після використання необхідно щільно закрити кришку і поставити оливкову олію в холодильник!
Регулярне вживання оливкової олії - відмінна профілактика серцево-судинних захворювань: вона зміцнює судини і робить їх більш еластичними.
Оливкова олія благодійно впливає на кісткову тканину, запобігаючи втраті кальцію, що робить продукт особливо цінним для дітей.
Але одне з найдивовижніших корисних властивостей оливкової олії, доведене численними дослідженнями, полягає в тому, що воно знижує ризик розвитку злоякісних пухлин, зокрема, раку грудей. Олеїнова кислота, вітаміни і антиоксиданти, що входять до складу олії, пригнічують розвиток ракових клітин, виводять токсини, які, серед інших чинників, впливають на мутацію клітин.
Обережніше за все з оливковою олією потрібно бути людям, що страждають на запалення жовчного міхура - холецистит - через сильний жовчогінний ефект продукт може загострити захворювання.
В тваринних жирах (м'ясо, молоко або яйця) міститься більше арахідонової кислоти, ніж у рослинній. Арахідонова кислота є субстратом для синтезу медіаторів запалення. В оліяї накшталт ріпакової, лляної, конопляної, навпаки, велика кількість протизапального компоненту (альфа-ліноленової кислоти), а в оливковій олії міститься речовина під назвою "олеокантал", що має подібні властивості. Ця речовина справляє такий самий ефект, як ібупрофен або аспірин, але тільки міститься у дуже малих дозах. При гострому головному болю через низьку концентрацію олія навряд чи допоможе, однак при регулярному вживанні можлива ефективна профілактика з болями (головним, менструальним) та розвитком запальних процесів. Спробуйте поставити експеримент і споживати значно більше рослинних жирів, якщо періодично ви страждаєте на ті чи інші види болю. Ви помітите наступний ефект: біль буде з'являтися набагато рідше.
Однак оливкова олія не є панацеєю від усіляких проблем, пов'язаних зі шкірою або волоссям.
Дерматологами доведено, що чиста оливкова олія подразнює шкіру, і волосся стає значно жирніше, тому після нанесення потрібно повністю її змивати, а це означає що будь-які маски з оливкової олії для обличчя та шкіри абсолютно марні.
Маємо застережити: надмірне споживання рослинних або тваринних жирів зводить нанівець всі їхні корисні властивості. Це так само недоречно, якщо накласти цілу банку крему на обличчя. Фізіологи і дієтологи рекомендують вживати 25-30% ліпідів від загального обсягу їжі (приблизно 55-60 г на добу). Спортивні високі люди можуть дозволити собі трохи більше, а от ті, що мають невисокий зріст та ведуть малоактивний спосіб життя, повинні обмежувати себе. Для прикладу: один бігмак практично на 50% покриває добову норму жирів. Але тут варто задуматися, який це жир? Сендвіч «Курка теріякі» з «Сабвей» наприклад, містить тільки 2 грами жиру. А от де взяти решту 53 г, кожен вирішує сам для себе.
А ви коли-небудь рахували, скільки вживаєте жирів?